I huvudet på en skidåkare

Kategori: Allmänt


Skidåkares psykiska tillstånd ifrågasätts ofta av "normalt" folk.
Vad är det som driver idioterna till denna hänsynslösa träning? Är det verklighetsflykt som driver dessa tragiska själar till att springa djupt in till skogs där de kan hålla hus i två-tre timmar medans de aktivt förflyttar sig lika planlöst som en skadeskjuten älg och dessutom gärna uppsöker blöta myrar.
Varför slösa bort sitt korta tidsfattiga liv på träning när man kan ha feeezt?

Detta är än i dag en gåta för hjärnforskare, men i denna exklusiva intervju får ni träffa Tobias Karlsson, en svensk skidlöpare som lider av tredje gradens galenskap enligt "normala" opartiska anhöriga. Han kommer svara på några enkla frågor om vad som driver honom till detta självplågeri.

-Varför tränar du?
- För att bli bäst på skidor, och då är träningen en process i smidandet av nyckeln till framgångarnas port. Varje träningspass ett steg uppför dett höga berget som måste bestigas då man siktar mot toppen.

-Tycker du det är roligt att träna? 
-Ibland är det roligt och ibland inte. Vissa dagar ser jag fram emot träningen och tar mig an den med ett leende på mina herpessmittade läppar, andra dagar får man bara bita ihop och ta sig ut, se det som ett jobb som måste genomföras. Men gemensamt med all träning är att det känns som man hela tiden jobbar mot ett mål, varje pass är en pusselbit som läggs på plats. 
Dessutom är det bevisat att träning frigör endorfiner och massa hokus pokus händer då i kroppen som gör en lugn och avslappnad och allmänt tillfredsställd efter ett träningspass. En känsla som dock bara varar någon timme innan rastlösheten kommer krypande igen.

-Alla dessa timmar för en guldmedalj runt halsen?
-Ögonblicken när du får känna dig oslagbar är värda allt slit och tid som läggs ner. Om än det bara är några få tillfällen under en tävlingssäsong då man känner sig i superform och man bara flyger fram uppför varje backe, om man lyckas pricka in en sådan dag på en viktig tävling kan man känna sig lycklig.


Vill avsluta texten med en enkel regel gällande skidåkare. Om du ser en skidåkare på vägen, vänd gärna om och ta en annan väg. Skidåkare är nämligen som renar, om de blir stressade kan de må väldigt dåligt under en längre period om de behöver springa ifrån andra. Och detta är djurplågeri.
En annan uppmaning för samhällets bästa: Håll alltid hunden eller andra sällskapsdjur kopplade i närheten av en skidåkare, för om hunden anses stressa eller skingra träningsgruppen får skidtränaren för den berörda skidklubben avliva hunden på plats.

Bilder från helgen

Spurten på orienteringstävling

Korv efter målgång
När jag påbörjade andra passetNär jag avslutade andra passet. Finns två stora skillnader, find them.

/Tobias K . war out

Kommentarer

  • Nikagawa säger:

    1. Du är stum
    2. Solen söker sig mot horisontens linje.
    3. Fint inlägg

    2012-07-10 | 00:19:21
  • Tobias säger:

    Very good Nikagawa, you have good eyes even tough they are tiny and japanese

    2012-07-10 | 10:16:00

Kommentera inlägget här: